Ollaan nähty niin kauniita ruskakuvia Rukan/Kuusamon maisemista, että palataanpa hetkeksi vielä muistelemaan melontareissua Oulankajoella, Oulangan kansallispuistossa.

Melontareissun ajankohta oli meillä kesäkuun puoliväli, ilma ei ihan paras mahdollinen, sääkartta lupaili lähes kaikki mahdolliset säät auringonpaisteesta kunnon sateisiin ja lämpöäkin vain reilut 10 astetta. Tämä tietysti tarkoitti sitä, että kaikenlaiseen säähän oli syytä varautua niin pukeutumisen kuin eväidenkin kannalta, olihan meillä tiedossa koko päivän reissu niin kauniiksi kehutulla Oulankajoella.

Matkaan lähdimme Mataraniemestä eli Kiutakönkään suvannolta. Kanootin, pelastusliivit, melat, opastuksen ja kuivasäkin saimme Kuusamon matkailulta, josta olimme kanootin vuokranneet (heidän kanssaan teimme kesän töitä). Ensin kanootti piti saada liu’utettua alas portaita pitkin, se oli melko helppoa, piti vaan toisesta päästä kiinni niin painovoima hoiteli homman tässä kohtaa. Sitten vaan tavarat kanoottiin ja matkaan, tällä reissulla meitä oli 3 aikuista mukana, joten jokaiselle oli kanootissa oma penkki.

Joki oli jo alusta alkaen hyvin kaunis maisemineen ja koska ilma oli vähän kehnohko niin muita melojia oli liikenteessä hyvin vähän. Joessa vesi oli niin kirkasta, että helposti näki joen pohjan ja joessa oli myös yllättävän vähän vettä, senkin saimme päivän aikana kokea kun pari kertaa jäimme kiinni ja muutaman kerran oli hilkulla ettemme jääneet kiinni. Joki oli myös melko kapea koko matkan, se toi erityisen turvallisuuden tunteen. Me meloimme siis Mataraniemestä Jäkälämutkaan, noin 25 km ja meidän melontakokemuksella matkan pituus ensin hirvitti, mutta hyvin päästiin ja jaksettiin perille asti.

Matkan aikana näimme niin kauniita maisemia, ettei niitä oikein pysty edes kuvailemaan. Oli hiekkasärkkiä joissa porot makoilivat ja korkeaa hiekkaharjua jonka päällä Karhunkierroksen vaeltajat vaelsivat kohti määränpäätään. Saimme myös aurinkoa osaksemme ja tietysti myös vettä ja tuulta juuri siinä vaiheessa kun joen virtaus hiljenee. Joessa oli hyvä virtaus alkumatkasta ja kovin paljoa ei tarvinnut itse meloa vaan annettiin virran viedä ja nautittiin maisemista ja hiljaisuudesta. Pari kertaa pysähdyimme kahvittelemaan hiekkasärkille, ne kun olivat niin mukavasti joen vieressä ja niihin oli todella helppo rantautua. Jäkälämutkaan saavuttiin aikataulusta edelle ja hetken odottelimme paluukyydin saapumista. Joella oli hankala varsinkin ensikertalaisen hahmottaa ajankulua ja sitä paljonko aikaa menisi perille pääsyyn. Opastetauluja oli kyllä matkan varrella, mutta silti se tuntui hieman haastavalta.

Tätä reittiä Mataraniemestä Jäkälämutkaan voimme todella suositella kaikille, ihan ensikertalaisillekin. Upeat maisemat, kaunis luonto, erittäin rauhallinen joki, niin monta taukopaikkaa, että jokaiselle varmasti löytyy oma, rauhallinen paikka taukoilla. Näillä muisteluilla jatkamme syksyn odottelua!