Kokemus tapahtumasta, jossa emme olleet ennen käyneet.

Sattuipa niin mukavasti, että Käylässä Pohjois-Kuusamossa oli tukkilaiskisat eilen 7.8.2021. Meillä oli päivällä vapaata ajoista, niin käytiin katselemassa kisoja. Se olikin mielenkiintoista ja melko jännittävää. Kilpailusarjoja oli muutama ja ihmisiäkin juuri sopivasti, ei liikaa, mutta ei liian vähääkään. Kilpailuissa oli 4 vaihetta, tukkilaismaraton, rullaus, tukkilaisvala sekä koskenlasku. Mitä nämä pitivät sisällään?

Tukkilaismaratonissa kilpailijat soutivat ensin soutuveneellä pienen matkan, tulivat tukin viereen ja ensimmäinen laji oli veneen veto. Tässä lajissa tukkilaisen piti koukkupäisellä keksillä osua tukkijonon ensimmäiseen tukkiin ja tällä tavoin vetää itsensä ja veneensä rantaan ja osua myös viimeiseen tukkiin. Seuraavaksi oli vuorossa sestoaminen, eli tukilla seisten piti saada itsensä keksin avulla järvelle, josta puomilla juoksu voisi alkaa. Puomilla juoksu (tukkijuoksu) oli sellainen, jossa tukkeja oli peräkkäin ja niitä pitkin piti mahdollisimman nopeasti juosta rantaan. Tämän jälkeen vuorossa oli sumajuoksu, siinä tukit ovat vapaina, vain reunoissa olevat tukit ovat kiinni toisissaan ja tästäkin piti mahdollisimman nopeasti selvitä läpi. Melko moni otti tässä kohtaa ns. ryömintävaihteen käyttöön. Viimeinen laji tässä maratonissa oli maastojuoksu, eli juostiin lyhyt matka maastossa keksin kanssa. Tällainen oli tukkilaisamaraton.

Seuraava laji oli rullaus. Tämä laji oli kovin yleisöystävällinen ja viihdyttävä. Kilpailijat seisoivat tukin päällä keksien kanssa minuutin, tämän jälkeen keksit piti heittää pois ja todellinen rullaus voisi alkaa. Kyllä kilpailijoilla oli vikkelät jalat kun yhtäkkiä toinen kilpailija muuttikin rullauksen suuntaa.

Seuraava laji oli tukkilaisvala. Tässä kilpailija meni tukille lyhyemmän keksi kanssa, löi keksin keskelle tukkia ja yritti päästä toiseen päähän hörppäämään järvestä vettä, ilman että keksin kumpikaan pää kosketti veteen. Tämä oli todella vaikea laji.

Viimeisenä vaan ei vähäisempänä lajina oli koskenlasku. Ihmisiä oli oikein mukavasti Käylänkoskella Leenan koskituvan tuntumassa katsomassa kilpailua. Tämä laji vaati todellista taituruutta, kun koskea laskettiin tukilla. Tässä säännöt olivat sellaiset, että kilpailijan tuli lähteä seisoma-asennossa matkaan ja myös maaliin piti tulla seisoma-asennossa. Eli koko kosken piti pysyä pystyssä. Nähtiin hienoja onnistumisia, mutta myös tippumisia tukin päältä, jokunen sai kuin saikin itsensä vielä seisoma-asentoon ennen maalilinjaa.

Voimme lämpimästi suositella tukkilaiskisoja kesäpäivän viihdykkeeksi. Me viihdyttiin kisat alusta loppuun, niin varmasti sinäkin viihtyisit!